NETGURU NETWORK NEWS je B2B komunitní web zaměřený na telekomunikace, ICT sítě, technologie, produkty a služby z těchto oblastí. #telekomunikace #telco #5G #networks #sítě #NETGURUNN

Google Fiber nutí konkurenci nabízet vyšší rychlost internetu

Google Fiber nutí konkurenci nabízet vyšší rychlost internetu

Společnost Ookla, která se zabývá průzkumem připojení a je známá svou službou Speedtest.net, uvádí, že Google Fiber zvýšil rychlost internetu na trzích, na které vstupuje prostřednictvím konkurence. Podle její případové studie GFiber vzrostla mediánová rychlost stahování u všech poskytovatelů kabelového internetu ve městě Mesa v Arizoně o 50 % rok poté, co v březnu 2023 v této oblasti expandovala společnost GFiber.

Když společnost GFiber vstoupí do dané oblasti, mnoho uživatelů se nechá zlákat k přechodu ke společnosti GFiber kvůli vynikajícím rychlostem, které poskytuje. Například společnost Google začala koncem roku 2023 nabízet službu 20 Gb/s za 250 dolarů měsíčně, která je sice drahá, ale patří k nejrychlejším službám, které lze získat. Z tohoto důvodu musí ostatní poskytovatelé internetu zvyšovat kvalitu a spolehlivost svých nabídek, jinak riskují ztrátu podílu na trhu.

Kromě poskytování dobrého výkonu na trhu, na který právě vstoupil. Ookla také ukázala, že společnost GFiber zůstává konzistentní, i když je na trhu již několik let. Při porovnání internetových služeb společnosti Google s jiným konkurentem v Salt Lake City ve státě Utah – na trhu, na kterém je společnost GFiber od roku 2016 odhalilo, že společnost Google nabízí o 38 % vyšší rychlost stahování, o 1 200 % lepší rychlost odesílání a o 26 % kratší latenci.

Tyto výsledky nebyly vytvořeny na zakázku společnosti Google, ale vznikly jako součást případové studie společnosti Ookla, která má ukázat údaje a poznatky, které mohou zákazníci získat při používání jejích služeb. Údaje poskytnuté službou Speedtest.net by však také pomohly spotřebitelům určit, který poskytovatel internetových služeb nabízí nejlepší řešení v jejich oblasti, a umožnily by jim tak co nejlépe využít jejich peníze. Přesto očekáváme, že se rychlost internetu v nadcházejících měsících zlepší – ať už s přítomností GFiber, nebo bez ní. To proto, že FCC v 1Q24 oznámila, že referenční rychlost širokopásmového připojení je nyní 100 Mb/s pro stahování a 2 Mb/s pro odesílání. Poskytovatelé internetu tedy musí být schopni poskytovat minimálně tyto rychlosti, pokud chtějí nabízet širokopásmové služby. Objevily se dokonce zprávy, že agentura se zaměřuje na rychlost stahování 1 Gb/s a odesílání 500 Mb/s, i když zatím nebyl uveden žádný časový plán.

Tato zpráva ukazuje pozitivní dopad spolehlivého a kvalitního poskytovatele internetu na celkovou rychlost internetu na trhu a zdůrazňuje význam konkurence. Vzhledem k tomu, že nový účastník na trhu, společnost GFiber, poskytuje svým zákazníkům vyšší rychlost, mnoho uživatelů ostatních poskytovatelů je zlákáno k přechodu. To je nutí zintenzivnit svou hru, z čehož těží všichni spotřebitelé – ať už jsou předplatiteli společnosti Google, nebo ne.

Zdroj: tomshardware.com