NETGURU NETWORK NEWS je B2B komunitní web zaměřený na telekomunikace, ICT sítě, technologie, produkty a služby z těchto oblastí. #telekomunikace #telco #5G #networks #sítě #NETGURUNN

Čtyři malajsijští telekomunikační operátoři předložili nabídky na vybudování druhé sítě 5G

Čtyři malajsijští telekomunikační operátoři předložili nabídky na vybudování druhé sítě 5G

Čtyři malajsijští operátoři předložili nabídky na vybudování druhé sítě 5G v zemi, informovala místní média.

Malajsijská vláda potvrdila, že výběrové řízení skončilo 31. července 2024, měsíc poté, co Malajsijská komise pro komunikace a multimédia (MCMC) vydala informační balíček pro uchazeče o druhou síť 5G.

Malajsijský ministr komunikací Fahmi Fadzil uvedl, že o nasazení druhé sítě 5G mají zájem operátoři CelcomDigi, Maxis, Telekom Malaysia a U Mobile.

Dodal, že malajsijská vláda pravděpodobně vybere vítěznou firmu do konce roku.

Podle ministerské vyhlášky vydané 21. června 2024 obdrží vítěz výběrového řízení na druhou síť 5G dva bloky o šířce 20 MHz v pásmu 700 MHz a blok o šířce 100 MHz v pásmu 3,5 GHz.

Zpráva uvádí, že jakmile vláda vybere operátora pro vybudování druhé sítě, vítěz nabídky odprodá svůj podíl ve státní síti 5G Digital Nasional Berhad (DNB). Ostatní telekomunikační operátoři mezitím zůstanou u DNB, aby pokračovali v provozu a rozšiřování sítě 5G. Všichni mobilní operátoři v Malajsii v současné době nabízejí služby 5G prostřednictvím sítě 5G společnosti DNB.

Společnost DNB dříve oznámila, že čtyři operátoři dokončili dohodu o upsání akcií (SSA), přičemž každý z nich získal 16,3% podíl ve společnosti DNB.

Mezi telekomunikační společnosti, které dokončily SSA, patří CelcomDigi, Maxis, U Mobile a YTL.

Telekom Malaysia (TM) je jediným operátorem, který dosud nedokončil SSA s DNB, protože v souladu se svými požadavky na správu a řízení stále potřebuje získat souhlas akcionářů.

V květnu 2023 malajsijské úřady uvedly, že země přejde na duální síť 5G, jakmile DNB dosáhne 80% pokrytí v obydlených oblastech, což se stalo v prosinci 2023.

Na konci dubna dosáhla síť 5G společnosti DNB 81,5 % celkové obydlené oblasti a míra jejího přijetí činila 39,2 %. Na konci dubna dosáhl celkový počet předplatných 5G v zemi 13,2 milionu.

Společnost DNB byla založena malajsijskou vládou v roce 2021 jako speciální účelová společnost pro rozvoj infrastruktury sítě 5G v zemi, kterou soukromé telekomunikační firmy v současné době využívají k nabízení služeb 5G svým zákazníkům. Síť 5G společnosti DNB nasadila společnost Ericsson.

Zdroj: rcrwireless.com