NETGURU NETWORK NEWS je B2B komunitní web zaměřený na telekomunikace, ICT sítě, technologie, produkty a služby z těchto oblastí. #telekomunikace #telco #5G #networks #sítě #NETGURUNN

Wi-Fi sítě jsou nestabilní kvůli velkému počtu připojených zařízení

wifi sítě

Nový průzkum ukázal, že 66 % Evropanů má Wi-Fi připojení v domácnosti někdy nestabilní kvůli velkému počtu připojených zařízení. Průzkum totiž odhalil, že 60 % respondentů má připojené dva a více smartphony, 33 % uvedlo že mají připojený jeden smartphone. Pokud jde o tablety, 70 % respondentů uvedlo, že mají připojený alespoň jeden tablet. Více než třetina (35 %) respondentů uvedla, že mají k domáci Wi-Fi připojeno dva a více počítačů, zatímco více než polovina (52 %) uvedla, že má připojený jeden počítač.

Výsledky průzkumu vedou k závěrům, že domácí Wi-Fi je v těchto týdnech opravdu vytížena. Domácnosti totiž využívají jednu Wi-Fi síť k práci, studiu, videokomunikaci, hraní her a například i sledování online filmů.

Z průzkumu dále vyplynulo, že až pětina Evropanů by neuměla vyřešit problém s Wi-Fi routerem. Navíc zhruba pětina dotázaných uvedla, že si nejsou jisti, co vůbec Wi-Fi router je, přestože mají doma bezdrátovou síť.

„Z našeho průzkumu vyplývá, že ne každý si je jistý nastavením a ovládáním Wi-Fi routerů v domácnosti. Ale právě v těchto týdnech je stěžejní mít nad domácí Wi-Fi sítí kontrolu a umět řešit případné problémy s výpadkem připojení. Samozřejmě nejlepší variantou je mít Wi-Fi router, na který se můžete spolehnout,“ říká Klára Macková, Sales Manager společnosti D-Link Česká republika.

Jak můžete zlepšit své připojení?

Existují jednoduchá doporučení, kterými můžete zlepšit a udržet slušné připojení v domácnosti.

  • Sledujte a případně minimalizujte počet připojených zařízení – když jste doma, vypněte kamery a odpojte herní konzoli (hry se updatují i v režimu pohotovosti)
  • Mějte na paměti, které online aktivity jsou náročnější na přenos dat – stahovat filmy na pozadí během videokonference není rozumné
  • Umístěte Wi-Fi router co nejvíce do středu vaší domácnosti – signál se vzdáleností ztrácí a rychlost přenosu klesá
  • Ujistěte se, že máte router s nejnovějším firmwarem – update opravuje chyby bezpečnosti a může také zlepšit jeho vlastnosti
  • Zjistěte stáří svého stávajícího routeru a prozkoumejte možnosti, jak jej upgradovat – signál Wi-Fi lze zesílit přidáním Access Pointu, ale někdy je lepší výměna za novější model, který umí obsluhovat najednou více zařízení.

Pokud pracujete z domova, zvažte oddělení pracovního provozu a domácího internetového provozu. Jedním ze způsobů, jak toho snadno dosáhnout, je použití omezení šířky pásma pro každé zařízení nebo vytvoření tzv. podsítě pro domácí použití (hlavní síť s vyšší šířkou pásma bude pouze pro pracovní použití). To zabrání dětem, aby např. během důležitého konferenčního hovoru zablokovaly celou šířku pásma bezdrátové sítě například sledováním videí.

PROFiber Road Show 2024 Slovensko
telekomunikace

PROFiber Road Show 2024

Zveme Vás na PROFiber Roadshow, která se již tradičně zastaví ve městech Košice, Žilina a Trnava. Kdy a kde: Košice  11. 9. 2024  09:00 –

ČÍST DÁLE »